Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΥΗΣ




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   
ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                                                       
ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                            
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ταχ. Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 97   
Τ.Κ.:53100
Τηλ: 2385351010
Fax: 2385044628
Email: press@cityoflorina.gr
                                                                                                         
Φλώρινα, 27-10-2014

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Ευρεία σύσκεψη σχετικά με τη έναρξη λειτουργίας  του ορυχείου της Βεύης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας. Στη σύσκεψη, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μεταξύ των άλλων συμμετείχε κι ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του είπε τα εξής:
« Κύριε Περιφερειάρχη, σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας αυτή, καθώς πρώτη φορά έχουμε Περιφέρεια που να ενδιαφέρεται γενικότερα για τον ορυκτό πλούτο. Πρώτη φορά βρισκόμαστε να έχουμε σχεδόν τα ίδια αιτήματα για το καλό του τόπου μας.

Κύριε Κωνσταντινίδη, άκουσα την τοποθέτησή σας και νόμιζα ότι απολογούσασταν. Απολογηθήκατε σε τι; Εσείς είστε υπεύθυνος; Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συντονιστούμε για το πώς πρέπει να κινηθούμε, για να κερδίσει η Φλώρινα περισσότερα, πώς θα χειριστούμε το όλο θέμα και όχι να δούμε πώς θα κερδίσει ο εργολάβος.  
Χαίρομαι που άκουσα μια αλήθεια από το στόμα του Βουλευτή, που είπε ότι δεν πιστεύει στα κρατικά μονοπώλια. Γιατί προεκλογικά, έλεγε ότι θα καταψήφιζε τη μικρή ΔΕΗ (αφού δεν πιστεύει στο κρατικό μονοπώλιο, τότε θα ψήφιζε να πουληθεί η μικρή ΔΕΗ). Μα είναι κρατικό μονοπώλιο, πως θα την καταψήφιζε.
Το θέμα  της Βεύης είναι πιο σοβαρό, από ότι νομίζουμε όλοι μας. Δεν είναι το ότι θέλουμε δουλειά οπωσδήποτε για τη Φλώρινα. Τι είδους δουλειά; Μεροκάματο πείνας; Αν θέλετε μεροκάματο πείνας, συχνά κάνουν έργα στην αρχαιολογία, με μεροκάματο πείνας 300€, ποσό που δεν αρκεί για να επιζήσει κανείς. Αυτό θέλετε; Εύκολο είναι.
Θέλετε εξασφάλιση ότι ο ιδιώτης θα πάρει προσωπικό πρώτα από τη Φλώρινα; Πηγαίνετε στο ορυχείο της Αχλάδας και δείτε. Ποια φορτηγά δουλεύουν  και από πού είναι τα άτομα που δουλεύουν.  
Ποιο θα είναι το όφελος από το ορυχείο της Βεύης που θα δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία; Θα υπάρξει συνεκμετάλλευση με τη ΔΕΗ για να γίνει εξόρυξη όλου του λιγνίτη; Θα γίνει μετεγκατάσταση της Βεύης; Θα αποζημιωθούν οι περιουσίες της Βεύης; Όχι φυσικά. Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα τέτοιο. Θα βγάλουν το λιγνίτη που μπορούν, χωρίς να αποζημιώσουν κανέναν. Όπως ακριβώς γίνεται σήμερα στην Αχλάδα. Ακούει κανένας  σήμερα για μετεγκατάσταση της Αχλάδας; Όχι. Όσο είχε παρέμβει η ΔΕΗ και είχε δώσει μεγάλη προκαταβολή στην εταιρεία Ρόζα και χρωστούσε στη ΔΕΗ, τότε η ΔΕΗ έλεγε ότι αναλαμβάνει αυτή τη μετεγκατάσταση. Τώρα που δεν έχει σχέση η ΔΕΗ και είναι ο «ΑΚΤΩΡ» και οι άλλες εταιρείες, δεν ακούγεται τίποτα για μετεγκατάσταση. Τίποτα για αποζημίωση. Το ίδιο θα γίνει και στη Βεύη.
Συνεπώς, αυτό το οποίο γίνεται δεν είναι το σωστό.  Ποιο είναι το όφελος για την τοπική κοινωνία;
 Κατά πρώτον, όπως είπε και ο κ. Κωνσταντινίδης, είχε γίνει ένας διαγωνισμός και βγήκε άγονος. Δεν ήταν άγονος. Η προσφορά ήταν πολύ συμφέρουσα για το κράτος και το κέρδος ήταν πολύ μεγάλο. Άρα, εφόσον το κέρδος είναι πολύ μεγάλο για το κράτος τον κηρύσσουμε άγονο και πάμε σε έναν άλλο διαγωνισμό, για να έχουμε μικρότερο όφελος.
Η θέση μας ως Δημοτική αρχή- και τώρα και στο παρελθόν- είναι η διαχείριση του ορυκτού πλούτου από το κράτος. Να ελέγχεται από  το κράτος και να μην εκχωρούνται τα δικαιώματα και για το λιγνίτη, αλλά και για όσα άλλα μεταλλεύματα προκύψουν, σύμφωνα με σχετική απόφαση Υπουργού. Φανταστείτε, με μια απόφαση Υπουργού να εκχωρήσουν όλα τα μεταλλεύματα της περιοχής μας  σε μια εταιρεία.
 Εμείς, πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο ορυχείο, θα μπορούσε να δοθεί στη ΔΕΗ, να γίνει σωστή εκμετάλλευση και να είναι κερδοφόρα η εκμετάλλευση αυτή και για την πολιτεία, αλλά και για την περιοχή μας. Θα είχαμε αποκομίσει πολλά και πολλαπλά οφέλη. Θα είχαμε απασχολήσει  άτομα μόνο από την περιοχή μας, χωρίς να θεωρηθεί ότι έχουμε πρόβλημα με ανέργους κατοίκους άλλων περιοχών, γιατί στην περιοχή μας η ανεργία έχει ξεπεράσει το 37%. Ας μειωθεί η ανεργία μας, όπως είναι και σε άλλες περιοχές και τότε ας μιλήσουμε για μια γενικότερη πανελλαδική λειτουργία.
Όταν έγιναν οι συζητήσεις με τις συγκεκριμένες επιτροπές, είχαν δώσει την υπόσχεση να έρθουν στη Φλώρινα και να ακούσουν τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας και στη συνέχεια να προχωρούσαν στη σύνταξη και την  υπογραφή της σύμβασης. Αυτό δεν έγινε ποτέ.
Τα αιτήματα τα οποία τους είχαμε υποβάλει ήταν η δημιουργία ενός δημόσιου φορέα για τη λειτουργία του ορυχείου, την απόδοση του τέλους εξόρυξης λιγνίτη, την αύξηση του τοπικού πόρου και όχι να πληρώνουμε στο τιμολόγιο της ΔΕΗ για την αποζημίωση των ανεμογεννητριών.  Από όλα όσα ζητήσαμε, δεν έχει γίνει τίποτα δεκτό.
Όταν κάποτε είπαμε ότι θέλουμε δωρεάν ρεύμα στη Φλώρινα, κάποιοι γελούσαν. Χαίρομαι όμως , που το άκουσα από το στόμα του περιφερειάρχη στην Κοζάνη, να λέει ότι θέλουμε ειδικό τιμολόγιο ρεύματος στη Φλώρινα. Συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη για αυτό. Ξέρετε πόσο εκατομμύρια είναι το κόστος ετησίως, για να έχει  το δωρεάν οικιακό, επαγγελματικό, αγροτικό ρεύμα σ’ όλη η Φλώρινα; Δεν ξεπερνάει τα 9.000.000,00€. Ξέρετε πόσο είναι το τέλος εξόρυξης λιγνίτη, που θα προκύψει από το ορυχείο της Βεύης; 15.000.000,00€. Και δεν δικαιούμαστε από τα 15.000.000,00€ τα 9.000.000,00€ για να έχουμε δωρεάν ρεύμα στην περιοχή μας, για να μην έχουμε ατμοσφαιρική ρύπανση; Τότε τι δικαιούμαστε;
Αντιλαμβάνεστε  ότι μας κοροϊδεύουν. Ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ένα ξεπούλημα. Κι εμείς ως Δημοτική Αρχή δεν συμφωνούμε σ’ αυτό το ξεπούλημα. Είμαστε εντελώς αντίθετοι. Θέλουμε να εισακουστούμε, να δούμε όλο το πλαίσιο λειτουργίας του ορυχείου και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε,  αν θα συμφωνήσουμε».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου