Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Συνάντηση με αρκούδα.


Συνάντηση με αρκούδα.
Με αφορμή αναφορές για παρουσία αρκούδας στην περιαστική περιοχή της Φλώρινας στο λόφο του 1033 ή και ακόμα και στο φραγμένο άλσος του Αγίου Παντελεήμονα θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στα μέλη μας και στους επισκέπτες της περιοχής τις βασικές αρχές που ισχύουν σχετικά:

Η αρκούδα ζει περίπου 20 με 25 χρόνια και δεν είναι εκ φύσεως επιθετικό ζώο. Μπορεί βέβαια όπως κάθε αμυνόμενο ζώο να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά για εκφοβισμό. Όταν σηκώνεται στα πισινά της πόδια δεν εκδηλώνει επιθετική διάθεση, η κίνηση αυτή είναι ανιχνευτική και έχει απλά σκοπό να αυξήσει το οπτικό της πεδίο. Αμυντικό ρόλο έχει και το δυνατό της μούγκρισμα. Χαρακτηριστικά της στοιχεία είναι η μεγάλη ταχύτητα της (40-50 χλμ την ώρα), η ευκινησία της, η ικανότητα της να ψαρεύει, η ικανότητα της στην αναρρίχηση, η χρήση του μπροστινού ποδιού ως "χέρι" κ.α.
Η συνάντηση με αρκούδα είναι ένα σπάνιο περιστατικό καθώς το συμπαθές θηλαστικό που ζει στην περιοχή μας (καφέ αρκούδα, ursus arctous) αποφεύγει την επαφή με τον άνθρωπο. Λόγω δε της πολύ καλής όσφρησης της η αρκούδα μας αντιλαμβάνεται πολύ πριν την αντιληφθούμε εμείς και συνήθως απομακρύνεται.
Κατά την διαδρομή μας στο δάσος θα πρέπει να είμαστε θορυβώδεις (σφυρίχτρα, κραυγές) για να κάνουμε αντιληπτή την παρουσία μας και σε καμιά περίπτωση να μην επιδιώκουμε εσκεμμένα συνάντηση με την αρκούδα και κυρίως με τα μικρά της. Σε περίπτωση δε τυχαίας συνάντησης με αυτήν να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας και να μείνουμε ακίνητοι ή να οπισθοχωρήσουμε αργά φροντίζοντας να δίνουμε διέξοδο στο ζώο για να φύγει και να μην νοιώσει απειλή για αυτό ή, πολύ βασικό, για τα μικρά του.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά το τηλέφωνο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ είναι 23860-41500.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου