Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   
ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                                                       
ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                            
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ. Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 97   
Τ.Κ.:53100
Τηλ: 2385351010
Fax: 2385044628
Email: press@cityoflorina.gr
                                                                                                         
Φλώρινα, 04-02-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύσκεψη των φορέων για τον καθορισμό των επόμενων κινήσεων για την παραμονή των Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Φλώρινα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, κ. Ηλιάδη.
Η σύσκεψη αυτή, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της σύσκεψης, που είχε συγκαλέσει την Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2013 ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» από το Υπουργείο Παιδείας.
Στη σημερινή συνάντηση, αποφασίστηκε οι δύο Βουλευτές της Φλώρινας να κλείσουν άμεσα ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας ή και με το Γραφείο του Πρωθυπουργού και οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου και του Τ.Ε.Ι. να ετοιμάσουν το απαραίτητο υπόμνημα, όπου με στοιχεία θα τεκμηριώνεται η ορθή λειτουργία των Τμημάτων στη Φλώρινα.
Μετά την κατάθεση των υπομνημάτων, θα δημιουργηθεί ένα κοινό υπόμνημα το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω, καθώς και τους λόγους αναγκαιότητας ύπαρξης των Τμημάτων στη Φλώρινα και το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην αναγκαιότητα διεκδίκησης αυτοδιοίκητου Πανεπιστημίου στην πόλη της Φλώρινας και στην άμεση κινητοποίηση των φορέων, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.  



ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
 Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Τηλ.: 2385350400
Fax: 2385350401

Φλώρινα, 4 Φεβρουαρίου 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη φορέων για το σχέδιο «Αθηνά»

Η διατήρηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ως αυτόνομου τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος, με την παράλληλη παραμονή στη Φλώρινα των τμημάτων Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου και Εμπορίας & Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, αποτελούν τους βασικούς άξονες διεκδίκησης των φορέων της Φλώρινας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το σχέδιο «Αθηνά».

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 4 Φεβρουαρίου 2013 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, οι φορείς κατέληξαν στη σύνταξη υπομνήματος μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το οποίο θα επιδοθεί στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων και τον υπουργό Παιδείας, κατά την κάθοδο των μελών της Επιτροπής Στήριξης Πανεπιστημίου στην Αθήνα, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί τις προσεχείς ημέρες.
Το υπόμνημα θα περιλαμβάνει τα κοινωνικά, οικονομικά, ιστορικά και ακαδημαϊκά επιχειρήματα των φορέων σχετικά με το διεκδικητικό πλαίσιο, όπως οι κτιριακές υποδομές, το χαμηλό κόστος, η μοναδικότητα των τμημάτων κ.ά.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης π. Ιουστίνος Μπαρδάκας, ο βουλευτής της Ν.Δ. Στάθης Κωνσταντινίδης, ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αθανάσιος Γερμανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δημήτριος Ηλιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Πρωτογενούς Τομέα Χρήστος Ευαγγέλου, ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέφανος Μπίρος, η διευθύντρια της ΣΤΕΓ Παρασκευή Μητλιάγκα και εκπρόσωποι των καθηγητών του Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των εργαζομένων του Πανεπιστημίου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   
ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                                                       

ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                            
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ. Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 97   
Τ.Κ.:53100
Τηλ: 2385351010
Fax: 2385044628
Email: press@cityoflorina.gr
                                                                                                         
Φλώρινα, 04-02-2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2013 συνάντηση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου, προκειμένου να αποφασιστούν οι από κοινού κινήσεις των φορέων μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» του Υπουργείου Παιδείας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας π. Ιουστίνος Μπαρδάκας, οι Βουλευτές Φλώρινας κ.κ. Σ. Κωνσταντινίδης και Θ. Γερμανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας κ. Δ. Ηλιάδης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Μ. Ιωσηφίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Χ. Ευαγγέλου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σ. Μπίρος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας κ. Σ. Σαπαλίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας κ. Θ. Ταλλίδης, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.
Από το χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετείχαν καθηγητές του ΑΕΙ και του ΤΕΙ, εργαζόμενοι στα ιδρύματα, καθώς και φοιτητές και σπουδαστές.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Δήμαρχος είπε:
«Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση για τις επόμενες σαράντα μέρες. Θεώρησα σκόπιμο να κινηθούμε άμεσα και να κάνουμε το σημερινό διάλογο, ο οποίος είναι απαραίτητος και να αποφασίσουμε τις κινητοποιήσεις τις οποίες πρέπει να κάνουμε στο μέλλον, μέχρι να ολοκληρωθεί το σαρανταήμερο της διαβούλευσης, διότι μετά από την παρέλευση του χρόνου αυτού, ίσως χάσουμε και άλλα τμήματα και όχι μόνο αυτά, τα οποία, σύμφωνα με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», τα έχουμε ήδη χαμένα.
Όπως θα έχετε ενημερωθεί όλοι, η Φλώρινα χάνει το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, το οποίο πάει στη Θεσσαλονίκη και το Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου του Τ.Ε.Ι., το οποίο πάει στην Καστοριά.
Τόσο καιρό παλεύαμε για να φέρουμε κάποιο νέο τμήμα στη Φλώρινα και γνωρίζετε όλοι πολύ καλά τις ενέργειες που έχω κάνει και ως Νομάρχης αλλά και ως Δήμαρχος, για να φέρουμε κάποιο νέο Τμήμα στη Φλώρινα αλλά και το Αμύνταιο σχετικό με την Οινοποιία.
Ενώ λοιπόν, αγωνιζόμασταν για ένα νέο τμήμα στη Φλώρινα, συναφές με το Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, δυστυχώς αυτή τη στιγμή χάνουμε δύο Τμήματα. Θα έλεγα μάλιστα, ότι είναι ευτύχημα που δε χάνουμε και το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών.
Για το λόγο αυτό, είστε προσκεκλημένοι όλοι εδώ σήμερα, ώστε να εκφράσετε τις θέσεις σας και να καταλήξουμε κάπου, για να ξεκινήσουμε τις διεκδικήσεις μας για τα Τμήματα που χάνουμε και γι’ αυτά που πρέπει να διεκδικήσουμε.
Είχαμε κάνει και στο παρελθόν κάποιες άλλες κινητοποιήσεις και είχαμε ζητήσει από τους δύο Βουλευτές μας, να μας κλείσουν ένα ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ως τώρα και θα μας πουν  οι ίδιοι για ποιο λόγο. Ελπίζω, το ραντεβού αυτό να γίνει τις επόμενες μέρες και να παραστούμε μια μεγάλη αντιπροσωπεία από τη Φλώρινα, ώστε να φανεί ότι όλοι σύσσωμοι διεκδικούμε για τη Φλώρινα».
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων, στις οποίες αναφέρθηκε ότι κινδυνεύουν να χαθούν στα επόμενα δύο με τρία χρόνια και τα υπόλοιπα Τμήματα του Πανεπιστημίου από τη Φλώρινα, αφού σύμφωνα με το νόμο της κ. Διαμαντοπούλου η συγχώνευση των Σχολών αποτελεί αρμοδιότητα της εκάστοτε Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου. Έτσι, σε περίπτωση που μελλοντικά η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή του ΑΠΘ αποφασίσει τη συγχώνευση κάποιου Τμήματος στη Φλώρινα, αυτό θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη ή σε πόλη που θα κρίνει αυτή.
Επιπρόσθετα, η κ. Μητλιάγκα, Διευθύντρια του Τμήματος Εμπορίου και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων του Τ.Ε.Ι., ανέφερε ότι το παραπάνω Τμήμα λειτουργεί συμπληρωματικά στα δύο υπάρχοντα Τμήματα του Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, ολοκληρώνοντας έτσι τον προορισμό των δύο αυτών Τμημάτων.
Στο τέλος των τοποθετήσεων, ο κ. Βοσκόπουλος ανακεφαλαιώνοντας έκανε την τελική πρόταση η οποία έχει ως εξής:
«Χρειάζεται πολιτική βούληση για να μείνουν τα Τμήματα στη Φλώρινα και πολιτική βούληση για να έχουμε  Αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο Φλώρινας, το οποίο πρέπει να διεκδικήσουμε.
Η διεκδίκησή μας πρέπει να έχει δύο κλάδους:
Ο ένας είναι να παραμείνουν τα Τμήματά μας, ως έχουν, στη Φλώρινα  και ο δεύτερος είναι να διεκδικήσουμε αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο  στη Φλώρινα.
Εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε να μην κλείσει κανένα Τμήμα στη Φλώρινα.
Άρα, οι Βουλευτές μας πρέπει να κλείσουν ένα ραντεβού με τον κ. Υπουργό ή με το γραφείο του Πρωθυπουργού και να παραστούν εκπρόσωπος της εκκλησίας οι Δήμαρχοι, οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Βουλευτές μας, εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, από το Τ.Ε.Ι. η κ. Μητλιάγκα, από το Πανεπιστήμιο επίσης ο κ. Ίνδος και ο κ. Μπράτιτση, καθώς και εκπρόσωποι των φοιτητών, ώστε να μας βοηθήσουν, αφού γνωρίζουν τα στοιχεία για την ακριβή κατάσταση που επικρατεί στα Α.Ε.Ι. και στα Τ.Ε.Ι. της χώρας».
Με βάση τους άξονες αυτούς, τη Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:00 πμ, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ηλιάδη, να συνεδριάσει η Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει το ακριβές κείμενο-υπόμνημα των διεκδικήσεων, καθώς και το πλαίσιο  των επόμενων κινήσεων. 







AMYNTAS HANDBALL


ΤΡΕΝΟ Ο ΑΜΥΝΤΑΣ 23-11 ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ασταμάτητη μοιάζει η γυναικεία ομάδα  του Αμύντα,  που επικράτησε εύκολα του Α.Ο.Ιωαννίνων  με 23-11 και σε συνδυασμό με το ισόπαλο 26-26 της Καστοριάς με τον Αρίωνα Πτολεμαΐδας ,  απέκτησε προβάδισμα  4βαθμών από  τους διώκτες της (Καστοριά και Φιλώτα) και πλέον κρατά την τύχη στα χέρια της.

ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΙ -ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΑΟΦΛΩΡΙΝΑΣ




5 ΜΕΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΝΑΟΥΣΣΑ
Με 2 αργυρά και 3 χάλκινα  μετάλλια γύρισε στην Φλώρινα ο ΑΟΦ  από τους Χιονοδρομικούς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στα 3-5 Πηγάδια  Νάουσας στις 2-3/2/2013.Η παρουσία του Ομίλου ήταν από τις πολυπληθέστερες μιας και 18 αθλητές του αγωνίστηκαν τις 2 ημέρες των αγώνων αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις

Μετατίθενται στο 2015 οι δημοτικές εκλογές

Τη μετάθεση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών από τον Ιούνιο του 2014 στο Νοέμβριο του 2015 φέρεται να έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.
Του Νίκου Ηλιάδη

Σύμφωνα με ασφαλή πληροφορία της «ΜτΚ» έπειτα από αρκετές συζητήσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, καθώς και άτυπες συνεννοήσεις με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των αιρετών της αυτοδιοίκησης το Μέγαρο Μαξίμου έχει λάβει οριστικά την απόφαση μετάθεσης των εκλογών, η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί εντός του προσεχούς διαστήματος.
Κυβερνητική πηγή ανέφερε στη «ΜτΚ» ότι η κυβέρνηση εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση να μη διενεργηθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2014, όπως είναι προγραμματισμένο, αλλά αργότερα. Ο ακριβής χρόνος διενέργειάς τους αρχικά παρέμεινε ανοιχτός, καθώς υπήρχαν προτάσεις και για το φθινόπωρο του 2014. Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να έχει καταλήξει οριστικά στο Νοέμβριο του 2015.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη» η θητεία των αιρετών της αυτοδιοίκησης έγινε πλέον πενταετής από τετραετής που ήταν έως τώρα. Ωστόσο η θητεία των νυν αιρετών ήταν κουτσουρεμένη στα τριάμισι χρόνια, καθώς ανέλαβαν καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2011 και οι επόμενες εκλογές προβλέπονταν για τον Ιούνιο του 2014. Μετά τα νέα δεδομένα η θητεία των νυν διοικήσεων θα γίνει πενταετής και συγχρόνως οι αυτοδιοικητικές θα διενεργούνται πιθανότατα αυτόνομα και δεν θα συνδέονται με τις ευρωεκλογές. Αυτό βεβαίως δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί εκ νέου στο μέλλον, αφού με την πενταετή διάρκεια της θητείας των αυτοδιοικητικών φαίνεται να συμπλέει η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων.

Οι τέσσερις λόγοι
Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή το θέμα συζητήθηκε και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κοινή βούληση για μετάθεση των εκλογών.
Οι σπουδαιότεροι λόγοι τους οποίους προβάλλουν όσοι υποστηρίζουν τη μετάθεση των εκλογών είναι οι ακόλουθοι:
1. Στις αρχές του 2014 αρχίζει η νέα προγραμματική περίοδος (ΕΣΠΑ 2). Αυτό σημαίνει πως από την 1η του επόμενου Ιανουαρίου πρέπει οι δήμοι και οι περιφέρειες να είναι πανέτοιμες για την προώθηση προς χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία σειράς έργων και δράσεων. Εάν όμως οι εκλογές γίνουν τον Ιούνιο του 2014, ουδείς πρόκειται να ασχοληθεί με αυτό και θα χαθεί σχεδόν ολόκληρος ο πρώτος χρόνος της νέας προγραμματικής περιόδου.
2. Πολλά στελέχη, κυβερνητικά και αυτοδιοικητικά, θεωρούν λανθασμένη την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων στο μέσο της χρονιάς. «Στην περίπτωση αυτή οι νέες διοικήσεις θα είναι υποχρεωμένες να υλοποιούν προϋπολογισμούς και τεχνικά προγράμματα των προηγούμενων», σημειώνει πεπειραμένο στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συμπληρώνει πως «το έως τώρα ισχύον, οι νέες διοικήσεις να αναλαμβάνουν καθήκοντα αρχές του χρόνου, είναι το καλύτερο».
3. Επιπλέον αρκετά αυτοδιοικητικά στελέχη θεωρούν ότι η ταυτόχρονη διενέργεια των εκλογών με τις ευρωεκλογές αποδυναμώνει και υποβαθμίζει το χαρακτήρα και των δύο αναμετρήσεων. Παράλληλα η διεξαγωγή τους κάθε Ιούνιο ενθαρρύνει την αποχή, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θα προτιμήσουν τις παραλίες από την κάλπη. Εκτός αυτών οι πολίτες θα καλούνται να ψηφίζουν σε τρεις κάλπες (δήμος, περιφέρεια, ευρωβουλή), κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν και είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει συγχύσεις στους εκλογείς και προβλήματα στην εκλογική διαδικασία
4. Ο τέταρτος λόγος είναι καθαρά πολιτικός και έχει να κάνει με τη συνοχή της κυβέρνησης. Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι η τρικομματική κυβέρνηση να εξαντλήσει, ει δυνατόν, την τετραετία. Αυτό σημαίνει πως επιδίωξή του είναι οι επόμενες εθνικές εκλογές να γίνουν εντός του 2016. Υπό αυτήν την έννοια θα ήθελε να αποφύγει μία εκλογική αναμέτρηση που θα μπορούσε να ανατρέψει τους υπάρχοντες συσχετισμούς, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα ετίθετο ευθέως ζήτημα αναντιστοιχίας μεταξύ πολιτικής επιρροής των κομμάτων που συναποτελούν την κυβέρνηση και κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και άρα θα προέκυπτε ανάγκη για άμεση προσφυγή και σε εθνικές κάλπες.

Εξυπηρετεί το ΠΑΣΟΚ
Η μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών εξυπηρετεί περισσότερο από όλους το ΠΑΣΟΚ, το οποίο διατηρεί σήμερα στην αυτοδιοίκηση ισχυρά ερείσματα, αφού το φθινόπωρο του 2010, οπότε εξελέγησαν οι νέες διοικήσεις σε περιφέρειες και δήμους, δεν είχε αρχίσει ακόμη ο εκλογικός κατήφορος για το τότε κυβερνών κόμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο μετάθεσης κατά σχεδόν ενάμιση χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών συζητήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, ενώ ενήμερος για το θέμα είναι και ο τρίτος εταίρος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τη μετάθεση των εκλογών θέλει κυρίως ο κ. Βενιζέλος, ενώ με θετικό πνεύμα αντιμετώπισε αυτό το ενδεχόμενο και ο κ. Σαμαράς. Θετική ήταν η γνώμη και του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενώ δεν έχε καμία αντίρρηση και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα εξοικονομήσει κάμποσα εκατομμύρια ευρώ από την περιστολή της εκλογικής δαπάνης. Με την απόφαση αυτή θεωρείται πάντως βέβαιο ότι θα διαφωνήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρώτο και καλύτερο το ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφωνεί ο Γ. Μπουτάρης
Συζήτηση για το θέμα γίνεται και στους κόλπους των αιρετών της αυτοδιοίκησης. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, που είναι το συνδικαλιστικό όργανο των δημάρχων, επισήμως δεν έχει εξετάσει το θέμα. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες άτυπες συζητήσεις έχουν γίνει και αρκετοί εκ των δημάρχων, οι οποίοι μάλιστα εκλέγονται με άνεση, όπως ο Γιάννης Κουράκης στο Ηράκλειο και ο Κώστας Τζανακούλης στη Λάρισα, βλέπουν θετικά τη μετάθεση των εκλογών. Συζήτηση έγινε προ εβδομάδων και μεταξύ των «πράσινων» δημάρχων στην Ιπποκράτους. Και σε εκείνη τη συνάντηση το κλίμα ήταν υπέρ της μετάθεσης των εκλογών, ειπώθηκε όμως πως δεν πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ εκείνο που θα θέσει το ζήτημα, καθώς κάτι τέτοιο θα εκλαμβανόταν ως αδυναμία εκ μέρους τους και προσπάθεια αποφυγής της λαϊκής ετυμηγορίας.
Με τη μετάθεση των εκλογών δείχνει να διαφωνεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε σχετικά στη «ΜτΚ»: «Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο είναι σκόπιμο να αλλάξει η ημερομηνία των εκλογών. Οικονομικά θα είναι πιο συμφέρουσα η ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις ευρωεκλογές, για τις οποίες οι δαπάνες θα γίνουν έτσι κι αλλιώς».
Αντιθέτως ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης φαίνεται να συμφωνεί αλλά υπό προϋποθέσεις: «Για να γίνει δεκτή η καλών προθέσεων πρωτοβουλία και για να μην παρερμηνευτεί και παρεξηγηθεί, πρέπει να συγκεντρώσει την όσο το δυνατόν ευρύτερη ή και καθολική αποδοχή από την αυτοδιοίκηση αλλά και το πολιτικό σύστημα. Είναι δεδομένο ότι η διοικητική μεταρρύθμιση, έτσι όπως την οραματιστήκαμε και την προτείναμε ως τοπική αυτοδιοίκηση, δεν έχει ολοκληρωθεί. Απαιτείται περαιτέρω υποστήριξή της με μεταφορά αρμοδιοτήτων αλλά και με διασφάλιση και μεταφορά των αναγκαίων πόρων. Η δε τεραστίων διαστάσεων κρίση απέδειξε περίτρανα πόσο αναγκαία ήταν η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση περισσότεροι από 700 δήμοι θα είχαν χρεοκοπήσει ήδη μέσα στο 2011».

Αλλαγή στον τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβούλων
Η μετάθεση των εκλογών θα απαιτήσει τροποποίηση του «Καλλικράτη». Σε αυτήν την περίπτωση το υπουργείο θα προωθήσει και ορισμένες άλλες αλλαγές, πλην της ημερομηνίας διενέργειας των εκλογών. Πρόκειται για διόρθωση ορισμένων μεμονωμένων αδυναμιών, οι οποίες εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», καθώς και για υιοθέτηση αιτημάτων τα οποία υποβάλλονται από την ΚΕΔΕ. Ένα από αυτά αφορά τον τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβούλων. Στον «Καλλικράτη» προβλέπεται ποσόστωση ανά δημοτική ενότητα, δηλαδή ο κάθε πρώην δήμος εκλέγει συγκεκριμένο αριθμό δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι ψηφίζονται μόνον από τους εκλέκτορες του πρώην δήμου. Αυτό προτείνεται να αλλάξει και να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο στο σύνολο του καλλικρατικού δήμου και οι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται από το σύνολο των ψηφοφόρων. Επίσης προτείνεται να καταργηθούν τα τοπικά συμβούλια και να θεσπιστεί αιρετός πάρεδρος για κάθε δημοτική ενότητα, ο οποίος θα προέρχεται από την πλειοψηφία. Με την ίδια νομοθετική πρωτοβουλία ενδέχεται να τροποποιηθούν τα όρια ορισμένων δήμων. Η διάταξη θα αφορά σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα νησιωτικούς δήμους, οι οποίοι λόγω της μεγάλης έκτασής τους θεωρούνται δυσλειτουργικοί. Το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται όμως με μεγάλη προσοχή, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα πυροδοτήσει και άλλες αποσχιστικές τάσεις σε δεκάδες δήμους ανά την επικράτεια, κάτι το οποίο θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει η κυβέρνηση. Στη συζήτηση περί ενδεχόμενου διαχωρισμού ακούστηκε κάποια στιγμή και το όνομα του δημάρχου Λαγκαδά. Ωστόσο, όπως κατηγορηματικά δηλώνει ο δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης, «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο και επιπλέον δεν τίθεται από καμία πλευρά ζήτημα διαχωρισμού. Αντιθέτως, εάν υπάρξει τροποποίηση στα όρια των δήμων, αυτή πρέπει να είναι προ την κατεύθυνση διεύρυνσής τους».
απο  Εφημερίδα Μακεδονία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Υγείας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αντιγόνου



Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η ημερίδα υγείας με θέμα τον Θυροειδή.
Ο Ιατρός κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος ενημέρωσε
τον κόσμο του Αντιγόνου για τον Θυροειδή, για τα συμπτώματα, τα προβλήματα αλλά και την θεραπευτική αγωγή που είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση των παθήσεων  που προέρχονται από τον Θυροειδή αδένα.
Στην εκδήλωσε παραβρέθηκε σχεδόν το σύνολο του γυναικείου πληθυσμού του Αντιγόνου και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ Βεράνη και κ. Νικολαΐδης.

Φωτορεπορτάζ από τον αγώνα μπάσκετ ΑΙΑΝΤΑ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ


Φωτορεπορτάζ από τον αγώνα χάντμπολ Αμύντας-Φλώρινα


Φωτορεπορτάζ από τον αγώνα Χάντμπολ Αμύντας- Αρίωνας


Σύλληψη αλλοδαπού διακινητή για μεταφορά μη νόμιμου μετανάστη



Στις (01-02-2013) το βράδυ στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής, συνέλαβαν

Κοπή βασιλόπιτας ΚΑΠΗ Φιλώτα



Την καθιερωμένη βασιλόπιτα έκοψαν τα μέλη του ΚΑΠΗ Φιλώτα παρουσία του
Δήμαρχου Αμυνταίου κ. Μάκη Ιωσηφίδη, της απερχόμενης Προέδρου Νομικού Πρόσωπου κα. Φωτεινής Βεράνη , το Πρόεδρο Νομικού Προσώπου κ. Θωμά Τζήγα και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Ιορδάνη Μπάντη.

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΑ ΣΤΟ STATUS CAFE ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ



Παρουσία μελών και φίλων  το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στο καφέ STATUS  ο Σύλλογος του Αμύντα έκοψε την καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη πίτα. Όσοι παραβρέθηκαν απόλαυσαν μια  όμορφη βραδιά με τους ήχους των ex Animo.

Ενέργεια από γεωθερμία στους αγρότες της Φλώρινας



Η Φλώρινα επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μάλιστα σε καινοτόμες τεχνολογίες.
Μετά τη δρομολόγηση κατασκευής του μεγαλύτερου ηλιοθερμικού πάρκου στον κόσμο με εφαρμογή της πρωτοποριακής μεθόδου Στέρλινγκ, η Φλώρινα θα φιλοξενήσει ένα γεωθερμικό πάρκο για την εκμετάλλευση της γεωθερίας που υπάρχει στην περιοχή.

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σε ΓΕΝΟΠ: κύριοι εκτίθεστε


Με έκπληξη διαβάσαμε ελάχιστες ώρες πριν την πραγματοποίηση της τελευταίας 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που προκήρυξε η ΓΕΝΟΠ, την απόκρισή της στο καταγγελτικό Δελτίο Τύπου του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, σχετικά με την ολιγωρία που επέδειξαν Ομοσπονδία και ΤΑΥΤΕΚΩ στο θέμα λειτουργίας των ΠΕΚΑ !!!

Ασφάλιστρα αυτοκίνητων: Αφαίρεση άδειας και ποινές σε όσους δεν πληρώνουν Με τσουχτερά πρόστιμα, αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης και της άδειας κυκλοφορίας, απειλούνται όσοι οδηγοί έχουν ανασφάλιστο Ι.Χ. Σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος οι ποινές θα είναι ακόμη πιο αυστηρές. Το σχέδιο νόμου έχει αναρτηθεί στο opengov.gr για δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2013 και υπογραμμίζεται ότι «η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή η λειτουργία του αυτοκινήτου». Οι κυρώσεις σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη - Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για δέκα ημέρες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής. Επί προκλήσεως ατυχήματος από όχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης. - Χρηματικό πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνεται με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, υπέρ του κατά το άρθρο 16 του κ.ν. 489/1976 Επικουρικού Κεφαλαίου ίσο με 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Ο εντοπισμός των τυχόν ανασφάλιστων οχημάτων και η επιδίωξη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών αυτών και μέσω της επίσπευσης της διαδικασίας επιβολής των διοικητικών κυρώσεων και ποινών και των ποινικών κυρώσεων διενεργείται από τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές με επιτόπιους ελέγχους και ηλεκτρονικά με επιμέλεια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ) του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ορίζεται ως η αρμόδια για το σκοπό αυτό υπηρεσία. Η Γ.Γ.Π.Σ. του υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει με ηλεκτρονικό τρόπο τη διασταύρωση και την επεξεργασία των στοιχείων που προκύπτουν από τη ζεύξη των κάτωθι αρχείων (ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων): - Του αρχείου Κέντρου Πληροφοριών, στο οποίο τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αυτοκίνητων που είναι ασφαλισμένα και των αυτοκίνητων οχημάτων που εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης αστικής ευθύνης, - Του αρχείου της Γ.Γ.Π.Σ. του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αυτοκίνητων οχημάτων που η άδεια κυκλοφορίας τους εκδίδεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, -Των αρχείων οιασδήποτε άλλης δημόσιας Υπηρεσίας ή Υπουργείου που νομιμοποιείται σύμφωνα με τη νομοθεσία να εκδίδει άδεια κυκλοφορίας οχημάτων, στα οποία τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των οχημάτων αυτών. Για το σκοπό αυτό, το Κέντρο Πληροφοριών και οι παραπάνω δημόσιες υπηρεσίες ή υπουργεία υποχρεούνται να θέτουν, σε διαρκή βάση, στη διάθεση της Γ.Γ.Π.Σ. τα παραπάνω αρχεία και στοιχεία τους: - Σε περίπτωση που προκύπτει ανασφάλιστο αυτοκίνητο, η Γ.Γ.Π.Σ. συντάσσει σχετική ειδοποιητήρια επιστολή προς τον ιδιοκτήτη του οχήματος αυτού, με την οποία τον καλεί να προβεί άμεσα και το αργότερο εντός οκτώ ημερών από την παραλαβή αυτής είτε στην παροχή εξηγήσεων σχετικά με την εκ μέρους του τήρηση ή μη της υποχρέωσης προς ασφάλιση. Για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου στην περίπτωση αυτή απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική επιχείρηση της Ειδοποιητήριας Επιστολής και παραβόλου υπέρ του ελληνικού Δημοσίου ύψους 250 ευρώ. - Σε περίπτωση μη εμφάνισης, μη παροχής ικανοποιητικών εξηγήσεων και μη συμμόρφωσης ιδιοκτήτη οχήματος με τα οριζόμενα στην προηγούμενη περίπτωση, η Γ.Γ.Π.Σ. αποστέλλει τα στοιχεία αυτού και του οχήματός του στην Αστυνομική Αρχή του τόπου διαμονής του ιδιοκτήτη του οχήματος, η οποία επισπεύδει τη σε βάρος του επιβολή των κυρώσεων και ποινών. Η Γ.Γ.Π.Σ. εκτελεί την προβλεπόμενη διαδικασία ετησίως, σε τακτά χρονικά διαστήματα, και τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, μετά και από αίτηση του Επικουρικού Κεφαλαίου. Πηγή: ΕΡΤ


Με τσουχτερά πρόστιμα, αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης και της άδειας κυκλοφορίας, απειλούνται όσοι οδηγοί έχουν ανασφάλιστο Ι.Χ. Σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος οι ποινές θα είναι ακόμη πιο αυστηρές.

Ο απολογισμός των πεπραγμένων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην επόμενη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου



Σας καλούμε σε Ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (περιοχή ΖΕΠ Κοζάνης), με θέμα:

Θέμα 1ο: Απολογισμός πεπραγμένων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,  έτους 2012.
Εισηγητής: ο   Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Δακής.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου
Παπαδόπουλος Γεώργιος

Το Σάββατο ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Ποντίων Αμμοχωρίου

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η Γιορτή Κρασιού 2013


Διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό - Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Παντελεήμονα με απόλυτη επιτυχία η Γιορτή Κρασιού 2013. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Κέντρο Νεότητας του χωριού και παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των ομιλητών, χειροκρότησε τους βραβευθέντες

Το Σάββατο ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμων Φλώρινας-Αμυνταίου

Σας προσκαλούμε στον ετήσιο χορό-κοπή βασιλόπιτας που θα γίνει στο ξενοδοχείο «Βέλτση», 4ο χλμ Φλώρινας-Πισοδερίου το
Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 21.00.
Ζωντανή μουσική.
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. του συλλόγου
Τιμή εισόδου με φαγητό και ποτό 13 Ευρώ.

Κοπή βασιλόπιτας από τις ΣΑΡΙΣΕΣ



Το Σάββατο 2/2/13 μετά τον αγώνα με τα Γιάννενα οι ΣΑΡΙΣΕΣ έκοψαν την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα για το 2013. Η κοπή της βασιλόπιτας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα αγώνων του Συλλόγου στο 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας παρουσία πολλών αθλητών και γονέων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας κ. Άμπας Βασίλειος και ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Καραγκιοζίδης Θεοδόσιος.

Συνέντευξη τύπου του Γ. Δακή και του Σ. Σκοτίδα για την Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων


Συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσουν από κοινού, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής  και ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ Σπύρος Σκοτίδας τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 στις 1 το μεσημέρι, για το νέο πρόγραμμα