Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ ΤΟΥ Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ κ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΦΛΩΡΙΝΑ-ΝΙΚΗΣ


            ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
             ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
         ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
           ΤΗΛ:2385044706/FAX:2385044761
              e-mail: nd@stathiskonstantinidis.gr



Σας ευχαριστώ όλους για την αποδοχή της πρόσκλησης μου στη σημερινή σύσκεψη που αφορά την εξέλιξη του έργου για την κατασκευή του οδικού άξονα Φλώρινας – Νίκης.

Είχα σκοπό να ξεκινήσω διαφορετικά αλλά ένα κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας από την επιτροπή αγώνα των κατοίκων Παρορίου και
Άνω Κλεινών με αναγκάζει να τοποθετηθώ και να το σχολιάσω.

Να θυμίσω λοιπόν σε όλους τι γράφει το κείμενο της πρόσκλησης.

Με αγωνία παρακολουθώ τη στασιμότητα στην εξέλιξη σχετικά με την υλοποίηση του δημοπρατηθέντος έργου κατασκευής του οδικού άξονα Φλώρινας-Νίκης.
Επειδή, θεωρώ εύλογες τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις των κατοίκων της περιοχής στην οποία θα διανοιχθεί ο αναγκαίος για την κατασκευή του οδικού άξονα δανειοθάλαμος,
Επειδή, θεωρώ ταυτόχρονα τον συγκεκριμένο οδικό άξονα μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας,
Επειδή, εκτιμώ ότι οι καθυστερήσεις θα κοστίσουν την απένταξη του έργου,
Αναλαμβάνω την πρωτοβουλία να συγκληθεί σύσκεψη όλων των αρμοδίων και εμπλεκομένων, πιστεύοντας ότι μέσα από συζήτηση μπορούμε να καταλήξουμε στη συμφερότερη λύση για τον τόπο μας.

Επαναλαμβάνω. Πιστεύω ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι εύλογες και ταυτόχρονα όμως ότι το έργο δεν πρέπει να χαθεί, πράγμα που ούτε οι ίδιοι επιθυμούν, ούτε κανένας.
Η πρωτοβουλία αφορά τη δραστηριοποίηση μας για να διαφυλαχθεί ένα έργο 80.000.000 ευρώ στον τόπο μας σε μία δύσκολη περίοδο για όλους τους Φλωρινιώτες.
Η σύσκεψη δε γίνεται για να κάνουμε τον δανειοθάλαμο στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά για το σύνολο του έργου αναζητώντας τη πιο συμφέρουσα λύση για τον τόπο μας μπροστά στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και αναμφίβολα εγκυμονεί κινδύνους.

Πιο σαφές δε μπορεί να γίνει. Και όμως κατηγορούμαι στο κείμενο, ότι λειτουργώ ως δούρειος ίππος, ως γραμματέας και εντολοδόχος της ΤΕΡΝΑ και ότι με απόφαση μου θέλω να κινήσω νέες διαδικασίες για τη λειτουργία του νταμαριού στις Άνω Κλεινές,
Τέλος διάβασα και το εξής κωμικοτραγικό: ότι δημιουργώ πρόβλημα στο κόμμα μου και πρέπει να σεβαστώ όσους με ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές.
Πρώτον, τον δούρειο ίππο τον χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να ενεργήσουν με απόλυτη μυστικότητα και εν κρυπτώ.
Εγώ δεν κρύβομαι. Προκαλώ ανοιχτές συσκέψεις με τη συμμετοχή όλων και κυρίως των μέσων μαζικής ενημέρωσης για να μαθαίνει και ο τελευταίος πολίτης στην πιο απομακρυσμένη γωνιά του νομού, ότι συμβαίνει γι΄αυτόν και για τον τόπο του. Να σας θυμίσω τα θέματα του ΤΕΙ, του Πανεπιστημίου, του πετρελαίου θέρμανσης, της ΔΕΗ, του νοσοκομείου κ.α. Όλα αυτά με την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
 Στα χρόνια που είμαι βουλευτής και οι πέτρες γνωρίζουν ότι έχω επιλέξει και ακολουθώ τη διαφάνεια και όχι την αλητεία στις δράσεις μου. Στις 6 Μαίου επιβεβαιώθηκα από τους συμπολίτες μου, που ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση.
Δεύτερον, εγώ, και μιλάω πάντα για μένα, γιατί μάλλον από άλλους κάποιοι έχουν μάθει διαφορετικά, ούτε εξαρτήσεις από εργολάβους και διάφορους τρίτους στα συμφέροντα του λαού έχω, ούτε χορηγούς.
Από την πολιτική έγινα φτωχότερος, όχι πλουσιότερος και έτσι συνεχίζω με καθαρές κουβέντες και καθαρό μέτωπο.

Γι΄ αυτό τα παραπάνω τα επιστρέφω στον συντάκτη της ανακοίνωσης ως συκοφαντικά. Και επισημαίνω, στον συντάκτη και όχι βέβαια στους κατοίκους οι οποίοι διακρίνονται για την ακεραιότητα και τη σοβαρότητα τους.

Τρίτον, αν νομίζει κανείς ότι θα με φοβίσει λέγοντας ότι θα πληρώσει εκλογικά η Νέα Δημοκρατία ή εγώ προσωπικά είναι βαθιά γελασμένος. Το πολιτικό κόστος, μπροστά στα μεγάλα προβλήματα, μου είναι αδιάφορο.
Αυτό πληρώνει η Ελλάδα σήμερα. Να κρύβουμε δηλαδή τα προβλήματα κάτω από το χαλί για να τα έχουμε με όλους και όλα καλά και να κάνουμε τα πάντα γαργάρες.
 Εγώ δεν κάνω γαργάρες αλλά δεν κάνω και επικύψεις.
Τους προβληματισμούς και τις απόψεις των συνομιλητών μου πάντα τις συζητάω και  μέσα από τον ειλικρινή διάλογο και τη συζήτηση βγαίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Άλλωστε τα προβλήματα δεν έχουν κόμματα και χρώματα. Τους ανθρώπους δεν τους χώρισα ποτέ σύμφωνα με τα ιδεολογικά τους πιστεύω. Είμαι εντολοδόχος των Φλωρινιωτών. Το συλλογικό συμφέρον βρίσκεται πάνω από το ατομικό συμφέρον πέρα από κάθε κομματικό ή πολιτικό κόστος.

Με συγχωρείτε όμως γι΄αυτά που ανέφερα για το πρόσωπο μου. Δεν έχω διάθεση να περιαυτολογώ, δεν το έκανα ποτέ, απλά και μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να γίνω απόλυτα κατανοητός, δυστυχώς, και για τα αυτονόητα, δυστυχώς και για τα ξεκάθαρα.

Επί της ουσίας τώρα. Το έργο πρέπει να διασφαλιστεί και να μην κινδυνέψει σε καμία περίπτωση. Είμαστε εδώ για να αναζητήσουμε και να συζητήσουμε κάθε δυνατότητα για να απαλειφθούν οι κίνδυνοι.
Ο δρόμος αυτός είχε ενταχθεί παλιότερα στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg για να κατασκευαστεί ως διπλής κατεύθυνσης.

Όταν εκλέχτηκα βουλευτής θεώρησα απαράδεκτο το γεγονός. Προγραμματίστηκε ένας δρόμος για τα μάτια του κόσμου.
 Έτσι για να πούμε ότι κάτι έγινε. Θεώρησα τότε ότι δε μπορεί εν έτει 2008 να προγραμματίζουμε τέτοιους είδους δρόμους, σαν τους δρόμους της δεκαετίας του 50 και του 60, όταν μάλιστα είμαστε ο μοναδικός νομός με τριεθνή σύνορα και δεν έχουμε κάθετο άξονα της εγνατίας, ο οποίος θα μας βγάλει από την ιδιότυπη απομόνωση που έχουμε περιέλθει.
Επισκέφτηκα τότε τον αρμόδιο υπουργό και ζήτησα ο δρόμος αυτός να γίνει με προδιαγραφές εγνατίας. Επέμενα ώσπου απεντάχθηκε και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ για να δημοπρατηθεί τελικά τετράιχνος με διαχωριστικό και κλειστός.
Η κατασκευή και η ολοκλήρωση του σημαίνει:
- την ενίσχυση της θέσης μας στο πάγιο αίτημα μας να γίνει και το κομμάτι Φλώρινας – Πτολεμαίδας με το επιχείρημα πλέον ότι δε μπορεί το τμήμα Φλώρινας – Νίκης να μείνει τυφλό.
- θέσεις εργασίας για 2 με 3 χρόνια
- αποζημίωση επιτέλους των δεκάδων ιδιοκτητών που απαλλοτριώθηκαν τα χωράφια τους. Ένας δρόμος που χαράχθηκε, που έχουν δεσμευτεί εκτάσεις, δε μπορεί να εγκαταλειφθεί.
Τελικά η κατασκευή του είναι ένα έργο που αφορά στο σύνολο της την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, ως τοπικής κοινωνίας, η οποία θα καρπωθεί τα ευεργετικά αποτελέσματα της χρήσης του σε όλους τους τομείς ανάπτυξης.

Τις διαφωνίες των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων τις παρακολούθησα, όταν τέθηκε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που έγινε στη Φλώρινα και ήμουν παρών.
Κατόπιν και μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, δέχτηκα ενημέρωση από την εταιρεία για σχεδιαζόμενη δική τους προσφυγή και όπως είναι φυσικό μου δημιουργήθηκαν ανησυχίες και προβληματισμός για την πορεία του έργου.
Δε μπορώ να γνωρίζω αν υπάρχουν στενά χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση του έργου ή κατά πόσο είναι εφικτές αλλαγές στην αρχική μελέτη. Γι΄ αυτό είναι άλλωστε εδώ ο εκπρόσωπος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου αλλά και εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας.
Δεν έχω αρμοδιότητα να εγκρίνω ή να απορρίψω κάποια πράγματα αλλά έχω υποχρέωση να παρακολουθώ την πορεία του έργου που αποτελεί σημαία των διεκδικήσεων της Φλώρινας για σειρά ετών.
Στο πλαίσιο αυτό απευθύνθηκε η πρόσκληση στην οποία όπως αναφέρω μέσα από τη συζήτηση και τις προτάσεις για λύσεις πρέπει να βρούμε τη συμφερότερη για το καλό του τόπου μας και βέβαια εδώ δεν μαζευτήκαμε για να βγάλουμε κάποια απόφαση αλλά για να συζητήσουμε δυνατότητες και προοπτικές.
Σε πρώτη φάση θα κλείσω και θα επανέλθω στην πορεία της συζήτησης προτείνοντας τώρα να ακούσουμε τους άμεσα εμπλεκόμενους στο ζήτημα δηλαδή τους κατοίκους, της Εγνατίας Οδού κα της αναδόχου εταιρείας με τη σειρά που ίδιοι θα επιλέξουν προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση.
Πριν όμως από αυτό, εάν επιθυμούν να τοποθετηθούν σε πρώτη φάση οι θεσμικοί φορείς παρακαλώ έχουν το λόγο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου